De NOSACQ-50 geeft inzicht in veiligheidscultuur
NOSACQ-50




Hoe wordt veiligheid binnen uw organisatie écht ervaren? Zijn de veiligheidsmaatregelen effectief? En hoe kijken medewerkers en leidinggevenden naar veiligheid op de werkvloer?
Veiligheidscultuur – Inzicht voor Verbetering
Veiligheid in Beeld – Inzicht voor Gerichte Verbetering
NOSACQ-50 is een vragenlijst die nagaat hoe werknemers naar veiligheid op de werkvloer kijken. Gebruik het onderzoek als een thermometer om inzicht te krijgen in hoe medewerkers aankijken tegen de veiligheidscultuur. Hiermee ontdekt u niet alleen waar uw organisatie al sterk in is, maar vooral ook waar verbeteringen nodig zijn om risico’s te minimaliseren en een veilige werkomgeving te garanderen.
Als officieel toegelaten consultant in Nederland, helpt Crusio Arbeidsveiligheid uw organisatie met de uitvoering van dit krachtige, wereldwijd erkend programma.
Veiligheid is meer dan regels – het is een cultuur. De manier waarop medewerkers en leidinggevenden veiligheid beleven, bepaalt direct het gedrag op de werkvloer en de risico’s die daarbij komen kijken. Een sterk veiligheidsklimaat begint met inzicht en een gezamenlijke aanpak.
Maak veiligheid zichtbaar, meetbaar en verbeterbaar – samen bouwen we aan een duurzame veiligheidscultuur.








De gevalideerde meting van de veiligheidscultuur
Onderbouwd met internationale benchmark gegevens
Officieel toegelaten en erkend onderzoeksconsultant
Een duidelijke diagnose van de sterke en zwakke punten
Waarom meten met de NOSACQ-50
Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop een groep werknemers veiligheid ervaart en benadert, een sterke indicator is voor hun veiligheids- of risicogedrag, evenals voor het aantal incidenten en ongevallen. In plaats van uitsluitend incidentstatistieken te analyseren, biedt de NOSACQ-methodiek een meer positieve en proactieve benadering van veiligheid op de werkvloer.
De NOSACQ-50 is wereldwijd erkend en in 45 talen dé methode om veiligheidscultuur en -gedrag binnen organisaties te verbeteren. Als officieel toegelaten consultant in Nederland, helpt Crusio Arbeidsveiligheid uw organisatie met de uitvoering van dit krachtige programma.
Een hoge NOSACQ-score duidt op een stevige en doordachte veiligheidscultuur, waarin medewerkers gedeelde waarden en overtuigingen over veiligheid en preventie niet alleen onderschrijven, maar ook actief naleven. Dit heeft betrekking op de ongeschreven gedragsnormen binnen een organisatie, die bepalen hoe werknemers met elkaar omgaan, samenwerken en communiceren, en hoe deze dynamiek het veiligheidsbewustzijn en risiconiveau binnen het bedrijf beïnvloedt.
De NOSACQ-50; Internationaal erkende vragenlijst
De Nordic Occupational Safety Climate Questionnaire (NOSACQ) is ontwikkeld door een team van Scandinavische onderzoekers uit Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en IJsland. Oorspronkelijk werd de vragenlijst getest en gevalideerd binnen diverse industriële sectoren in Scandinavië, zoals de bouw, transport, productiebedrijven en de gezondheidszorg. Later is de NOSACQ vertaald in meerdere talen, waardoor deze wereldwijd ingezet kan worden.
Momenteel is de vragenlijst beschikbaar in onder andere Arabisch, Bulgaars, Chinees (vereenvoudigd), Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans (België), Hongaars, IJslands, Indonesisch, Italiaans, Lets, Litouws, Maleisisch, Nederlands (België en Nederland), Noors, Perzisch, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Sloveens, Spaans, Thais, Turks, Tsjechisch, Vietnamees en Zweeds.
Dankzij deze brede taalbeschikbaarheid is de NOSACQ uitermate geschikt voor gebruik binnen internationale organisaties en multinationals. De verzamelde resultaten worden anoniem opgenomen in een wereldwijde database, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een betrouwbare benchmark voor veiligheidsklimaatstudies.
Hoe werkt de NOSACQ?
De NOSACQ is een vragenlijst die anoniem wordt ingevuld door alle medewerkers of specifieke groepen binnen een organisatie, zowel online als op papier. Om een nauwkeuriger beeld van het veiligheidsklimaat te krijgen, wordt de organisatie idealiter opgedeeld in functionele eenheden zoals teams, afdelingen of business units. Hierbij fungeert elke medewerker als een observator en rapporteur van de gedeelde percepties binnen zijn of haar werkomgeving.
De vragenlijst, ook wel NOSACQ-50 genoemd, bestaat uit 50 stellingen. Elke stelling wordt beantwoord op een vierpuntsschaal:
Helemaal niet akkoord - Niet akkoord - Akkoord - Helemaal akkoord
Van deze 50 stellingen richten 22 zich op het preventiebeleid van het management en de leidinggevenden, met de nadruk op hoe veiligheid wordt geïntegreerd in het algemene leiderschap. De overige 28 vragen gaan over de houding en perceptie van werknemers ten aanzien van veiligheid.
Bij de beoordeling van het management en de leidinggevenden wordt geen onderscheid gemaakt tussen het hoger management (directie) en direct leidinggevenden. De NOSACQ richt zich op de perceptie van werknemers over het veiligheidsbeleid en de praktijken binnen de volledige hiërarchische structuur. Hiermee wordt voorkomen dat de bevraging verwordt tot een beoordeling van een specifieke leidinggevende, wat de objectiviteit en betrouwbaarheid van de resultaten ten goede komt.
NOSACQ-50: Dimensies
De NOSACQ-50 is inmiddels beschikbaar in meer dan 45 talen en de verzamelde resultaten uit verschillende landen worden opgeslagen in een internationale database. Dit maakt benchmarking mogelijk en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de vragenlijst.
De vragenlijst bestaat uit 50 stellingen die zijn verdeeld over zeven dimensies van het veiligheidsklimaat. Deze dimensies weerspiegelen de gedeelde percepties van werknemers over:
1 - De prioriteit, betrokkenheid en competentie van het management op het gebied van veiligheid
2 - De mate waarin het management werknemers stimuleert en ondersteunt bij veiligheid
3 - De rechtvaardigheid van het management bij veiligheid gerelateerde kwesties
4 - De toewijding van werknemers aan veiligheid
5 - De prioriteit die werknemers aan veiligheid geven en hun mate van risicoweigering
6 - De communicatie over veiligheid, het leerproces en het vertrouwen in de veiligheidscompetentie van collega’s
7 - Het vertrouwen in de effectiviteit van veiligheidssystemen
Door deze dimensies te meten, krijgen organisaties een gedetailleerd beeld van hun veiligheidscultuur en kunnen ze gerichte verbeteringen doorvoeren.
Zeven dimensies van het veiligheidsklimaat
De resultaten van de NOSACQ-50 bieden inzicht in zeven kernaspecten van het veiligheidsklimaat binnen een organisatie. Door de scores per dimensie te analyseren, kunnen gerichte verbeterpunten worden geïdentificeerd en prioriteiten worden gesteld om zowel het veiligheidsbeleid als de veiligheidscultuur te versterken. Dit helpt organisaties om gerichter en effectiever te werken aan een veilige werkomgeving.
Inzicht in veiligheidsgedrag
AANVRAAG ONDERZOEK VEILIGHEIDKLIMAAT

